top of page

Gourmetvinäger från Andalusien

  • Writer: Blancaflor
    Blancaflor
  • Feb 4, 2019
  • 1 min read

Spansk vinäger gjord på sherry har en fyllig smak och är gott i grytor, såser, soppor och naturligtvis i din salladsdressing.


Denna Vinagre Jerez de Reserva har lagrats i minst två år. En Gran Reserva, har lagrats i minst tio år.

Sherryvinäger, vinagre de Jerez, är en populär ursprungsmärkt vinäger från Cádiz, Andalusien i södra Spanien gjord på, just det, sherry. Den produceras i området mellan Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda och El Puerto de Santa Maria. Vinägern kan göras på vin från antingen moscatel-, palomino- eller Pedro Ximénez-druvor och lagras mellan sex månader och tio år.


Lagringen sker vanligtvis på ekfat och man använder sig av ett så kallat solerasystem där faten staplas på varandra.


Det är en produkt som alltid har uppstått i anslutning till sherrytillverkningen i regionen men började inte att marknadsföras på allvar förrän runt 1950.

Jag älskar det torra landskapet i Andalusien, här med siluetten av en Osborne-tjur.

Ett av de mest kända vinproducenterna, som naturligtvis också framställer sherryvinäger, i regionen är Osborne Group som grundades redan 1772 i El Puerto de Santa Maria. Företagets logga är siluetten av en tjur och den välkända Osborne-tjuren finner man monterad väl synlig runt vägarna i hela landet. Från början var det en reklamkampanj för företagets brandy men ses nu som en symbol för hela Spanien.


Jag brukar passa på och köpa sherryvinäger när jag besöker Spanien men den finns att hitta i de flesta välsorterade matvaruaffärer i Sverige. Allra helst använder jag den i min salladsdressing då den ger en sötare och fylligare smak. Och den är ett måste i rödvinssåsen.

Comments


A place in the sun
bottom of page