Vilka ingredienser den populära Nizzasalladen egentligen ska, eller snarare får, innehålla har kockar diskuterat i över 100 år. De flesta är dock ense om att det är en av de bästa salladerna som finns och jag kan inte annat än att hålla med.
Nizzasalladen har varit populär sedan början av 1900-talet och kommer, som namnet avslöjar, från Nice på franska rivieran. Det finns många olika versioner av receptet men de flesta kockar verkar vara överens om att den måste innehålla tomater, ägg, oliver, ansjovis och olivolja. En version som var känd i Nice i slutet av 1800-talet bestod endast av tomater, ansjovis och olivolja. Kanske inte lika populär idag.
Traditionalister hävdar att inga kokta grönsaker får förekomma men potatis och kokta haricots verts återfinns i många recept. Andra vanligt förekommande ingredienser är röd paprika, kronärtskockshjärtan och schalottenlök.
En välkänd traditionalist, tillika före detta borgmästare i Nice samt författare av kokböcker, Jacques Médecin, var väldigt noga med att påpeka att inga kokta grönsaker fick förekomma. Dessutom skulle salladen serveras i en träskål som först gnuggats in med vitlök!
Trots de olika versionerna så är det en av världens mest kända och uppskattade sallader. Jag har ätit Nizzasallad i både Sverige, USA, Spanien och naturligtvis Frankrike.
Under sommarhalvåret äter jag Nizzasallad minst en gång i veckan och allra helst uppdukad utomhus på en provensalsk duk. Min egen version av salladen skulle definitivt inte godkännas av de franska, renläriga kockarna men så här gillar jag den bäst. Observera att receptet inte innehåller tomater:
2-3 hårdkokta ägg
1 burk tonfisk i olja
3-4 kokta potatisar
Haricots verts
Ansjovis
Svarta oliver
Olivoja
Sherryvinäger
Salt och peppar
Bon appétit!
Comments