Det sägs att Medelhavskökets treenighet är vete, druvor och oliver och jag tycker att det låter alldeles utmärkt. Ge mig bröd, vin och olivolja och jag kan leva ett gott liv, eventuellt kan man slänga in lite ost och tomat också för att pigga upp.
Olivolja framställs av frukterna från olivträdet. Den första pressningen, den så kallade extra jungfruoljan, ger den bästa oljan. Oljan från den andra pressningen kallas jungfruolja och används främst i matlagning. Båda oljorna framställs vid så kallad kallpressning d.v.s mellan 28 - 35 grader Celsius. Oljans kvalitet beror i hög grad på vilken typ av oliver man använder och det finns fler än 300 olika olivträd. Dessutom bör oliverna handplockas för bästa kvalitet.
Spanien är världens största producent av olivolja och världens bästa olivoljor kommer från Jaén i Andalusien där det finns otaliga producenter. En ny favorit för mig är Nobleza del Sur som jag lade märke till tack vare deras vackra flaskor. Det visade sig dock att de även håller hög kvalitet och är mycket goda. Företaget började att framställa olivolja 1640 i Jaén (så klart!) och tolv generationer senare är de fortfarande igång.
Doften av vitlök som hettas upp i olivolja är definitivt med på min topp 10-lista över angenäma och hemtrevliga dofter. Mycket god mat börjar precis på det sättet. Men jag älskar även olivolja som doppas i vitt bröd samt oljan rikligt spridd över en sallad, kanske endast bestående av tomater och svartpeppar.
Jag köper alltid med mig olivolja då jag reser till länder som producerar olja. Det är dessutom alltid en uppskattad present och jag tycker att det är roligt att upptäcka nya märken och varianter. Min favoritolja i världen kommer dock från Frankrike (Ooops!) men mer om det vid ett senare tillfälle,
コメント