top of page
Writer's pictureBlancaflor

Mallorcas enkla men magiska smörgåsmat

Updated: Feb 13, 2019

Pa amb oli är en av de rätter Mallorca är mest känd för och det är lätt att förstå varför. Rostat lantbröd, spansk olivolja, vitlök, solmogna tomater och kanske en skiva jamón serrano och lite ost är omöjligt att motstå.


Palmas välkända katedral ligger vackert vid havet i Palmabukten.

Pa amb oli betyder helt enkelt bröd med olja på mallorquin (öns katalanska dialekt) och är en enkel men genialisk uppfinning. Jag bodde på Mallorca under två år och rätten blev snabbt en favorit, allra helst med Mallorcas ljusgröna oliver som tilltugg.


Detta behöver du:

Mallorkinskt lantbröd (eller något liknande grövre lantbröd)

Vitlök

Mogna tomater

En bra, spansk olivolja

Salt

Valfritt:

Serrano-skinka

Manchego-ost


Brödet bör helst vara rostat så att det har en lite hårdare yta. Ta en vitlöksklyfta och gnugga in den i brödet. Skär tomaterna i halvor och gör likadant med dem så att du bara får skalet över och ringla sedan över en god olja och kanske lite salt.


Nu är grunden färdig och man kan antingen äta den som den är eller servera med Manchego-ost och serrano-skinka, vilket jag alltid föredrar. En god idé är att låta dina gäster själva välja hur de vill komponera sina smörgåsar.

Pa amb oli är perfekt som lunch på sommaren.

153 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


A place in the sun
bottom of page