Pa amb oli är en av de rätter Mallorca är mest känd för och det är lätt att förstå varför. Rostat lantbröd, spansk olivolja, vitlök, solmogna tomater och kanske en skiva jamón serrano och lite ost är omöjligt att motstå.
Pa amb oli betyder helt enkelt bröd med olja på mallorquin (öns katalanska dialekt) och är en enkel men genialisk uppfinning. Jag bodde på Mallorca under två år och rätten blev snabbt en favorit, allra helst med Mallorcas ljusgröna oliver som tilltugg.
Detta behöver du:
Mallorkinskt lantbröd (eller något liknande grövre lantbröd)
Vitlök
Mogna tomater
En bra, spansk olivolja
Salt
Valfritt:
Serrano-skinka
Manchego-ost
Brödet bör helst vara rostat så att det har en lite hårdare yta. Ta en vitlöksklyfta och gnugga in den i brödet. Skär tomaterna i halvor och gör likadant med dem så att du bara får skalet över och ringla sedan över en god olja och kanske lite salt.
Nu är grunden färdig och man kan antingen äta den som den är eller servera med Manchego-ost och serrano-skinka, vilket jag alltid föredrar. En god idé är att låta dina gäster själva välja hur de vill komponera sina smörgåsar.
Comments