top of page
Writer's pictureBlancaflor

Långhalsar, anyone?

Portugal är känt för sin goda mat från havet; nyfångad fisk och en uppsjö av spännande skaldjur. När jag besökte Lissabon upptäckte jag att det som anses vara en delikatess i ett land ibland kan mötas med viss skepsis hos andra, mer ovana, middagsgäster...som jag själv.

Vattnet är ständigt närvarande, här floden Tajo som mynnar ut i Atlanten i Lissabon.

Jag hade hört talas om långhalsar tidigare, eller percebes som de heter på spanska och portugisiska. Det är en typ av kräftdjur som lever på hårda ytor som klippor och stenar i havet. Jag har aldrig sett dem i Sverige men tydligen finns fyra, av 183, bofasta arter här.


En viss art långhalsar anses vara en delikatess och är enligt en del källor världens dyraste skaldjur. Anledningen till det höga priset är att de är farliga att skörda då de sitter fast på klippor vid Atlantkusten i Galicien och Portugal med höga och våldsamma vågor.

What you see is what you get - som man brukar säga.

Jag har aldrig varit i Galicien men när jag besökte Lissabon ville jag testa detta märkliga kräftdjur. I Portugal är långhalsar mycket vanligt förekommande och kostar en bråkdel jämfört med Spanien.


Naturligtvis ville jag gå på en riktigt bra restaurang och efter lite efterforskningar föll valet på klassiska Cervejaria Ramiro från 1956. Vi fick stå i kö i 30 min för att komma in men väl inne i restaurangen gick serveringen i rekordfart. Vi beställde en tallrik långhalsar, grillade räkor och friterad bläckfisk.


Långhalsarna har ett särpräglat utseende med en kloliknande topp på en bred, stjälkliknande bas täckt av grovt, mörkt skinn och smakar som kräftor men är något sötare. Som Göteborgare är jag inte främmande för skaldjur och jag äter det mesta men jag måste erkänna att dess inte helt aptitliga yttre påverkade mig något.


Trots den egentligen opersonliga behandlingen på restaurangen var det ett trevligt och minnesvärt besök fyllt av lysrör, vita pappersdukar (som blixtsnabbt byts vid varje ny gäst) och våtservetter. Jag vet inte om jag kommer att beställa långhalsar igen men jag rekommenderar alla att testa detta urtidsdjur.


Men skölj ner dem med en stor klunk vinho verde.

768 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


A place in the sun
bottom of page