Det finns inget mer uppfriskande än en iskall Gazpacho andaluz under den obönhörliga, spanska solen. Andalusiens kalla tomatsoppa är en sommarklassiker lika vanligt förekommande i Spaniens mest traditionsrika region som nejlikor, tjurfäktning och flamenco.
El Gazpacho har sitt ursprung i centrala Andalusien med sin stora produktion av olivolja och grönsaker och där somrarna är varma och torra. Soppan utvecklades ifrån en blandning av bröd, olja och vinäger (!) som under århundraden åts av folk på landsbygden i södra Spanien. Inte förrän på 1800-talet lade man till tomater och el gazpacho, som vi numera känner till den, såg dagens ljus. Utvecklingen ledde till flera olika soppor som ajoblanco, typisk för Málaga, och salmorejo, typisk för Córdoba.
Jag provade denna nyttiga klassiker för första gången när jag var student i Málaga 1995. Jag var ovan vid den spanska maten och väldigt osäker på vad jag skulle beställa. När jag beställde fisk på en av Pedregalejos otaliga, enkla restauranger längs strandpromenaden fick jag in en hel fisk med huvud och allt och när jag beställde kyckling fick jag in en enorm köttbit utan sallad eller sås. Det var väldigt annorlunda mot vardagsmaten i Sverige och när någon tipsade mig om gazpacho kände jag att jag äntligen hade hittat något jag gillade .
(Efter ett tag lärde jag mig också hur man bäst äter på restaurang i Spanien. Vanligtvis beställer man sallad för sig, potatis för sig och man delar gärna på flera rätter. Málaga på 90-talet hade heller ingen internationell restaurangkultur och de var bättre på fisk och skaldjur än på kyckling. Men nu tillbaka till el gazpacho.)
En traditionell gazpacho andaluz gör man på följande sätt och gärna flera timmar innan den ska ätas.
1/2 kilo mogna tomater
1/2 grön paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 slanggurka
1 dl de olivolja
4 matskedar vinäger
1 skiva vitt bröd utan kanter
salt
Skålla och skala tomaterna och lägg dem i en mixer, lägg i skalad och skuren gurka samt paprika, vitlök och bröd (uppblött i vatten). Mixa ingredienserna till en fin soppa och tillsätt olivolja, vinäger och salt. Mixa igen så att alla ingredienser blandas fint och låt stå kallt. Servera den riktigt kall tillsammans med hackad gurka, paprika, tomat, gul lök och brödkrutonger.
Jag har gjort gazpacho många gånger i Sverige och den smakar tyvärr aldrig lika sött och mjukt rundat som under ett parasoll vid Medelhavet där du känner doften av grillade sardiner och horisonten är suddig i hettan - men jag rekommenderar den varmt ändå.
Och om du är i Málaga, passa på att beställa den som dryck på McDonald´s.
Yorumlar